Faux fur

faux fur

 – Se utbud – 

Faux fur kallas också för fuskpäls, materialet påminner starkt om äkta päls, men tillverkas istället av syntetiska fibrer. Även om faux fur har producerats sedan 1929 så kom det först ut i handeln på 1950-talet. Men det var inte förrän långt senare som materialet gjorde riktig succé i takt med att djurrättsorganisationer växte och alltfler upptäckte den veganska pälsimitationen. Även om vi oftast talar om jackor när vi nämner faux fur, så förekommer materialet även inom exempelvis hemdekoration, så som till plädar och kuddar.

 

Fördelar med faux fur

  • Syntetisk päls, faux fur, finns i många utföranden. Från naturtrogna imitationer av djurpälsar, till mer fantasirika och uppenbara syntetpälsar.
  • Ett etiskt material. Inga djur behöver sätta livet till
  • Finns i många prisklasser, från vardagsjacka till glamour. Jackorna kommer i många olika varianter och i olika prisklasser.
  • Lättskött material att rengöra.
  • Enklare att sy i. Eftersom faux fur är ett tyg är det lättare att sy i än animaliska pälsar

Nackdelar med faux fur

  • Ofta inte lika varma som en animalisk päls
  • Många ämnen behövs vid tillverkningen av faux fur, somliga av dessa ämnen har en lång nedbrytningstid.
  • faux fur

     – Se utbud – 

Tvätta i maskin

En pälsjacka gjord av djurpäls är svår att rengöra. En syntetpäls däremot går ofta att lägga i tvättmaskinen. Läs för säkerhetsskull alltid på lappen för rengöringsanvisningar. Undantag finns. Normalt fungerar ett snällt program på låg temperatur och med ett milt tvättmedel. Om det inte handlar om rena fläckar så räcker det dock oftast att hänga ut jackan på en galge och låta den vädras.

Bör man som vegan använda faux fur?

Självklart kan man som vegan använda en faux fur-jacka. Det är en chans att ta del av ett pälsliknande material, utan att för den delen bidra till utnyttjande av djur. Man bör dock själv hålla ett öga efter innehållsförteckning eller veganmärkning, för att försäkra sig om att animaliska produkter inte använts någon annanstans i jackan eller vid framställning.

Trots att faux fur är en syntetisk päls går ändå åsikterna isär hos djurrättsaktivister. Främst handlar motiven om att det kan bli problematiskt att införskaffa en fuskpäls, som ser så äkta ut att den kan tas för en äkta päls. Det kan ju vara så att man själv profilerar sig med att inte använda animaliska produkter och blir orolig för att någon ska tro att man bytt ståndpunkt, eller slutat följa sina värderingar.

Om man som vegan vill köpa en syntetpäls eller inte är helt och hållet upp till den egna viljan. Om någon ifrågasätter materialet är det inte värre än att man kan informera om faux fur och kanske inspirera fler människor till djurvänliga jackor.

Givetvis finns även åsikter om att pälsar är vackrast på djur, och så är det givetvis. Men inget hindrar människor att inspireras av sin vackraste omgivning och dess invånare. Se inte syntetpäls som en ”fuskpäls” eller en ”inte äkta päls”. Tvärtom är det en äkta syntetpäls. Istället för att utnyttja djuren så har man låtit designen inspireras av dem.