Hålla skinnjackan snygg

Skinnjackan är en kär höstjacka, som inte sällan blir en favorit för nästan hela året runt. Men sol, vind och regn kommer på sikt att göra att jackan tappar glans och blir ljusare. När skinnet blir torrare, blir den också alltmer spröd och ömtålig för ytterligare påverkan. Är din skinnjacka svart? Då finns enkla knep att ta till för en quick fix.

Rengör jackan

Börja med att rengöra skinnjackan för att få bort onödigt smuts och damm. För att göra detta kan du torka skinnjackan med en mjuk trasa. Trasan kan vara lätt fuktad. Enklare fläckar får man bort på detta vis, men man kan också ta hjälp av en mild tvållösning. Gnugga inte på fläcken utan håll dig till att torka försiktigt. Undvik kemikalier som kan fräta på skinnet.

skinnjackor från nelly

Har skinnjackan fått en fettfläck? Ett husmorstips att strö över pulver av potatismjöl som får ligga och absorbera fläcken och sedan torkas bort. Man kan behöva upprepa behandlingen flera gånger innan fläcken är borta. Den som vill kan lämna in sin skinnjacka för en fullständig rengöring. Det kan vara värt priset du får betala om detta är en jacka du använder riktigt ofta.

En strumpa och en burk ofärgad skokräm

Ofärgad skokräm och en strumpa är allt som behövs för att göra dina svarta skinnjacka till en tillsynes ny höstjacka. Ta bara på dig den rena strumpan på handen likt en vante utan fingrar. Öppna burken med ofärgad skokräm och förse dig av skokrämen med din strumpbärande hand. Massera sedan in skokrämen med strumpan genom hela yttersta lagret på skinnjackan. Skillnaden syns ögonblickligen.

När hela skinnjackans skinn är insmort så häng upp jackan på en galge och låt jackan torka i en till två dagar. Därefter är det bara att använda den som vanligt igen.

tre skinnjackor från nelly

Ett knep bara till svarta skinnjackor

Varför gäller knepet bara för svarta skinnjackor, när skokrämen ändå är ofärgad? Reaktioner mellan skinnet i bruna eller färgade skinnjackor har en risk att skapa oönskade färgändringar.

Samtliga jackor på bilderna finns hos Nelly.

Se övriga skinnjackor från:  Zalando– Boozt Bubbleroom