Hockey-VM och passande klädsel

Sverige har haft hockey-VM 11 gånger och är en av de nationer som alltid är bland favoriterna till guldet. Nu ser vi fram emot ett VM som kommer att hållas i Slovakien där Sverige spelar sin första match 10:e maj mot grannlandet till värdlandet, dvs Tjeckien.

Vilken klädsel passar på hockeyarenan?

Att det inte är 20 grader varmt (rumstemperatur) i en hockeyhall förstår de flesta. Men hur kallt är det och vilka kläder passar att ha på sig inför en match? Vid isen ska det vara ungefär fem plusgrader och minst 8 grader på läktaren. Detta om man ser på en klassisk ”hockeylada”. Är det en större arena kommer temperaturen var högre ju högre upp på läktaren man sitter. Detta både beroende på att man kommer längre från isen och att värmen stiger. På arenor förväntas värmen vara minst 16 grader vilket är helt klart komfortabelt. De flesta platser där hockey spelas i Sverige bör nog däremot klassas som just en ”hockeylada”.

Om man räknar med att det är ”kylskåpskallt” går det alltså att jämföra med en klassisk vår- eller höstdag. Det bör alltså räcka med en värmande höstjacka. Däremot får man komma ihåg att de flesta sitter still nästan hela matchen. Det kan därmed vara en fördel att ha med sig sittunderlag eller ha extra varma byxor. Det är ju en sak att promenera och röra sig i 8 grader mot att sitta helt still.

Matchtröjor och halsdukar

Självklart ska man främst klä sig så varmt att man inte fryser. Men glöm inte matchtröjor och halsdukar. Bara det höjer temperaturen något och ställer man sig sedan i klacken är det knappast svårt att hålla uppe värmen. Kanske det absolut bästa sättet att slippa frysa.

Nu håller vi tummarna, klappar händerna och hejar fram vår landslag. Ses på Sergels Torg för guldfirande i maj?