Höstjacka enligt lager-på-lager-metoden

Lager-på-lager är en tacksam metod, som kan användas året om och i alla väderlekar. Men hur gör man? Vilka misstag ska man undvika? Och vilka lager är det egentligen som är viktiga att investera i?

Underställströjan

Ett misstag som ofta drabbar nybörjare av lager-på-lager-metoden är att de underst klär sig i ett traditionellt bomullsplagg, antingen det är en långärmad topp eller ett linne. Bomull kan bli riktigt kallt när det blir fuktigt. En underställströja av ull är det bästa alternativet. Ull värmer även om det skulle bli lite fuktigt av svett, regn och vind. Syntetmaterial kan också vara utmärkta alternativ, då de ofta är framställda för att leda bort fukten från kroppen exempelvis vid hård ansträngning.

Något lagom varmt

Det värmande lagret, som är det andra lagret, får man anpassa efter utomhustemperaturen. Det kan vara en tunnare tröja av funktionsmaterial (syntet) eller en tjockare ulltröja. Varför inte en mjuk och mysig fleecejacka?

Skaljackan

Den som vill investera lite extra i något lager bör lägga den energin på skaljackan. Skaljackan är det yttersta lagret. Ett lager som ska kunna stå emot regn och vind. Skaljackan bör också kunna ventilera ut överskottsvärme, för att bäraren inte ska bli varm och svettig. Gore Tex är ett vanligt vattenavvisande membran som andas och därför finns i många skaljackor, men andra goda alternativ finns.

Pausplagget

Den som är aktiv med skidåkning, utomhusarbete eller promenader klarar sig ofta mycket bra med de tre lager som beskrivits ovan: underställströja, ett värmande lager och skaljacka. Men vet man med sig att man kommer att stå still länge, så kan ytterligare ett lager behövas. Då är det bra att kunna plocka fram ett pausplagg. En klassiker, som också tar liten plats, är en tunnare dunjacka som man kan bära innanför skaljackan.