Trenchcoat

Idag förknippas en trenchcoat med vacker design för kvinnligt mode, även om den också finns för herr. En jacka som är lika rätt på hösten och våren som under de svala sommarkvällarna och som utstrålar både stil, respekt och elegans. Men trenchcoatens historia är lång och något specifikt kvinnligt mode är det inte i den bemärkelsen. För hundra år sedan var utstrålningen måhända liknande, fastän då bars klädesplagget av de brittiska officerarna.

varma och sköna trenchcoats

Trenchcoatens militära ursprung

Den allra första trenchcoatmodellen skapades av Thomas Burberry som 1901 presenterade designen för några officerer ur det brittiska försvarsdepartementet. Burberry, som redan då bar upp ett berömt namn inom kläddesign och mode, presenterade rocken som en praktisk regnrock. Idealisk för försvaret som var i stort behov av kläder som klarade hårt väder.

De första trenchcoatarna dök därmed upp i större utsträckning under första världskriget. Designen spred sig och snart var det inte bara de brittiska soldaterna och officerarna som bar trenchcoaten, utan även de franska. Med funktionella detaljer som bälte och ibland även fickor, och i ett tåligt värmande bommullstyg, så var det kanske inte så konstigt att den snart blev till en favorit. Innan första världskriget tagit slut hade trenchcoaten blivit ett klädesplagg som ingick i standardutrustningen hos alla soldater på den allierade sidan.

Även under andra världskriget hade trenchcoaten en självklar plats i många av de inblandade länderna. Men modet förändras och förnyas även inom militären, och med tiden ersatten rocken av andra jackor bättre lämpade för soldaters smidighet och rörlighet. Trenchcoaten som blivit ett väl etablerat klädesplagg i samhället levde dock kvar inom det civila modet.

Klassiskt utseende på en trenchcoat

En klassisk trenchcoat har dubbel uppsättning av knappar. Den är lång och ljust färgad i brunt, kaki eller beige. Den kan också vara svart. Medan rocken bars av officerare var det inte ovanligt att trenchcoaten var utsmyckad med epåletter: En slags axelutsmyckning av metall omgiven av tyg och ibland även med fransar som bryter i färg och hänger på vardera axel. Epåletterna fick officerarna att få ett än mer bredaxlat och respektingivande utseende.

Skärpet som trenchcoaten bär har än i dag ofta två mindre D-formade ringar som fästanordning. Även om den detaljen inte är ovanlig på flera jackor idag, så är det en kvarleva från trenchcoatens militära ursprung. De speciella ringarna i bältet kunde nämligen i kriget användas till att säkra granater och ibland även till att säkra handvapen.

Under modern tid hittar vi trenchcoatar som saknar både skärp och ringar, och modet med epåletter tog sig aldrig riktigt utanför de högre militära kretsarna. Dagens trenchcoats liknar i mångt och mycket en vanlig normal jacka. Fastän den är längre. Medan en traditionell jacka stannar någonstans strax nedanför midjan kan en trenchcoat gå till knähöjd eller vara nästan helt fotsid.

 

Trenchcoats i litteraturen och filmhistorian

Att rocken har en historia att bäras av officerare har gett både utseendet och associationerna en känsla av stil och att vara respektingivande. Något som författare och kreatörer inte sällan utnyttjat till de karaktärer de önskar ingjuta en viss auktoritet. Se exempelvis seriebilder från Fantomen. Hur fantomen som civilklädd, då kallad Mr Walker betraktar sin omgivning och beskyddar sin stora hemlighet i en kakifärgad trenchcoat. Eller hur Neo i Matrix, som står över alla andra människor, i sitt förutbestämda uppdrag att rädda mänskligheten från slaveri, går, springer, hoppar och duckar i en svart stilig trenchcoat.

Att detektiver inte sällan gestaltas med trenchcoats finns det flera exempel på. På senare tid har vi kommissarie Gadget som bär en grå trenchcoat. Ett minst sagt funktionellt klädesplagg som tycks rymma allting kommissarie Gadget kan tänkas behöva. Ett annat exempel ur deckargenren upptäcker man om man ser en filmatisering av Sherlock Holmes.

Trenchcoats idag

Att trenchcoats fortsätter att vara populära råder ingen tvekan kring. Många stilikoner som Kim Kardashian, Victoria Beckham, Emma Watson och flera kungligheter har synts bära trenchcoats i de senaste månadernas tidskrifter. Det är ett mode lika aktuellt idag, som för hundra år sedan.

Tips

Tre plagg som passar till trenchcoats – för henne

  1. Klackar – En trenchcoat är kanske den mest eleganta jacka man kan köpa, och oavsett hur man känner inför att gå i högklackat så kan ingen ta miste på att ett par svarta klackskor klingar klockrent ihop med klädesplagget.
  2. Kort klänning – Bara ben är aldrig fel, inte heller mörka strumpbyxor eller svarta leggings, när det följs av en kort klänning eller kjol. I en trenchcoat kan man nyttja den klänningslika längden och snittet till att följa upp kappan med att visa benen.
  3. Scarf – Om man vill eller behöver klä upp sig i business casual, eller kontorskläder som det också kan kallas, så är det aldrig fel att matcha sin trenchcoat med en snygg scarf.

Tre plagg som passar till trenchcoats – för honom

  1. Halsduk – Välj en stor, skön, varm och snygg halsduk. Den får gärna vara färgglad så länge den är hel och ren. Med halsduken sätts en än mer personlig prägel på uteklädseln.
  2. Jeans – Mörka, ljusa, hela eller slitna. Jeans kan nästan få se ut hur som helst och ändå vara snygga till en trenchcoat. Så länge passformen är som den ska får till och med de mest välanvända jeans en respektabel look tillsammans med denna stiliga jacka.
  3. Slips – Med risk eller förhoppning att se ut som en agent kan man satsa på en matchande slips. Om man inte bär halsduk kommer trenchcoatens öppning vid halsen att visa övre delen av slipsen, så man kan välja väl den utstrålning man vill ge. En mörk kostymslips kommer ge ett helt annat intryck än slipsen med tomterenar man fick i välvillig julklapp.